Sådan gør jeg ved…

Fødselsregistrering
Fra d. 1. oktober 2010 er det jordmoder der fødselsregistrerer barnet og udleveret cprnr. Hvis forældrene ikke er gift, skal der stadig laves en Omsorgs- og Ansvarserklæring og denne blanket skal registreres ved Sognepræsten/ kirkekontoret inden 14 dage efter barnets fødsel.
På www.personregistrering.dk kan man finde blanketten Omsorgs- og Ansvarserklæring samt blanket til navngivning.

Navn og dåb
Kontakt præsten i god tid for aftale om kirke og dato for dåben. Her aftales en dato for gennemgang af den kirkelige handling i forbindelse med dåben enten i præstegården eller i eget hjem. Tænk over hvem fadderne skal være (mindst 2 og højst 5) – præsten har brug for fulde navn og adresse på fadderne.

Konfirmation
Se omtaler i lokalavisen for ind­skrivning af konfirmander til konfirmation/konfirmandundervisning.

Vielse
Ved vielse kontaktes præsten om tid og sted. Samtidig kontaktes vielseskontoret i den kommune man er bosiddende, for at få udfærdiget en prøvelsesattest. Prøvelsattesten med­­bringes til den efterfølgende samtale hos præsten om vielsens forløb eller til kirkekontoret. Det er en god ide inden samtale med præsten af overveje hvilke salmer man ønsker sunget (normalt 4) om kirken skal pyntes og af hvem.

Begravelse/ dødsfald
Anmeldes til sognepræsten på dødsanmeldelse senest 2. hverdage efter dødsfaldet. Herefter aftales tidspunkt for samtale med sognepræsten om den kirkelige handling. Det er en god ide at overveje salmer. Gravsted aftales med graver eller kirkeværge.

Skt. Hans og kærligheden

Den 23. juni fejrer vi - traditionen tro - Skt. Hans aften i Hårslev. Vi mødes kl. 19 til Skt. Hans-gudstjeneste i Hårslev Kirke, trodser vejrudsigten, samles omkring bålet i præstegårdshaven og synger troligt med på Midsommervisen - hvad enten det er Drachmanns eller Shubiduas udgave. Bagefter går vi i sognegården til lidt kaffe og kage.

Hans er den danske version af navnet Johannes, og Skt. Johannes er ham, vi også kender som Johannes Døberen. Indtil 1770’erne var det en helligdag, men så afskaffede Struensee alle de små helligdage, og så forsvandt deriblandt også Sankt Hans’ dag. I stedet udviklede dagen sig til det, den er i dag: En hyggelig familiefest med indlagt heksebrænding. 

Men hvad er det der sker, når vi tænder bålet? Jo vi tænder et lys for at alt det onde og mørke kan blive væk. Skikken med at tænde bål Skt. Hans og evt. afbrænde en heks har heldigvis intet at gøre med dengang man brændte kættere og formodede hekse og Satandyrkere på bålet. Det handler om at skræmme mørket væk. Vi tænder et lys for at alt det onde og mørke kan blive væk.

Men som alt hvad vi tænder af bål, stearinlys og fakler, varer det kun en vis tid og det brænder jo ud til sidst og mørket vender tilbage. Men så er der et andet lys og det er det vigtigste lys og det lys kan ikke tændes med tændstikker eller lighter. Hvad bliver ikke tændt med en tændstik, men lyser så blændende, at der slet ikke behøver at være andre lys tændt omkring det?

Det gør kærlighedens lys, ja, når et menneske føler at det er elsket og værdsat, så lyser ansigtet, og det er et menneskes sande ansigt, sådan som det burde være. Vi skal være verdens lys sagde en klog mand engang. Vi skal tænde hinandens lys i ansigt og sjæl. Vi sætter så mange grimasser op hele tiden, men når vi føler os elsket, så viser vi vort sande ansigt, vi kan slet ikke lade være når vi overvældes af kærligheden. For kærlighedens lys kan ikke kontrolleres.

Vi kender det, når vi bliver forelsket, vi ser den elskedes ansigt og det lyser, selv i mørket, det er et mirakel. Vi kender det, når vi giver hinanden et knus. Når vi forsoner os, når der har været en kurre på tråden. Vi kender det, når vi hjælper et menneske i nød og ser ansigtet lyse op. Vi kender det, når vi har besøgt en, der ventede os. Ansigtet lyser, og det er da et mirakel.

Mit Skt. Hans budskab til jer skal være: Tænd det lys i hinandens ansigter, lad kærlighedens lys sejre, for det forunderlige sker, at så lyser dit eget ansigt også. Tænd lys i din nabos ansigt, tænd lys i din mand eller kone eller børn, ja tænd lys i alle, du møder på din vej.

Med håbet om at lyset vil sejre over mørket ønsker jeg alle en rigtig glædelig Skt. Hans – uanset om vi ses eller ej i Hårslev – og en god, varm, lys og lang sommer!

Tom T. Daugaard, sognepræst